سیستم دوران برجک و بوم ها | سیستمهای دوران اسلورینگ (Slurring Rotary System) و استوانه گردان (Rotary Cylinder System) در بالابرهای هیدرولیکی پشت خودرویی برای چرخش برجک و بوم ها استفاده میشوند. این دو سیستم در مکانیزم انتقال نیرو، ساختار و عملکرد تفاوتهای اساسی دارند که در ادامه به طور کامل بررسی میشوند.
اسلورینگ که بیرینگ دنده نیز نامیده می شود، نوعی بیرینگ بزرگ است که در دو نوع دنده دار و بدون دنده موجود هستند. نوع دنده دار آن دارای دنده هایی در قسمت داخل یا خارج بیرینگ است که معمولا یکی از دنده ها ثابت و دیگری چرخشی می باشند. از اسلورینگ برای سیستم دوران برجک در بالابرها استفاده میشود.
✅هزینه ی پایین و نصب راحت
✅ الزامات بررسی دوره ای اتصالات
✅ پتانسیل سایش و خوردگی و ایمنی کمتر نسبت به استوانه گردان
✅ لقی برجک به دلیل سایش اسلورینگ در طول استفاده از بالابر
– در این سیستم، از یک سیلندر هیدرولیک دوار (Rotary Hydraulic Cylinder) و دنده شانه استفاده میشود که نیرو را مستقیماً به حرکت چرخشی تبدیل میکند.
✅ بازدهی بالاتر
✅ قدرت و گشتاور بیشتر
✅ طول عمر بیشتر نسبت به اسلورینگ
✅ هزینه ساخت و تعمیر بالاتر (به دلیل پیچیدگی).
✅ به دلیل اتصال دائمی( جوش داده شدن به جای استفاره از پیچ و مهره) از ایمنی بیشتری برخوردار است. همچنین لقی جانبی که اپراتور حین کار در ارتفاع را تجربه میکرد، رفع میشود.
با توجه به توضیحات ذکر شده در این مقاله و ویژگی های اصلی انواع سیستم های دوران برجک در بالابرها، شرکت هیدرولیک مازندران، برای سیستم دوران برجک تمامی بالابرهای خود، اعم از بالابر نیسانی و بالابر کامیونی از استوانه گردان و دنده شانه استفاده میکند. به دلیل حساسیت کار بالابر و لزوم برخورداری از ایمنی و کیفیت بالا و توجه ویژه به کسب رضایتمندی مشتریان، هیماکو از این سیستم گردان( استوانه گردان ) استفاده میکند.